"Stresstålig"

17.02.2022

"Stresstålig". Ofta ser vi detta ord i samband med jobbannonser. "Du ska vara stresstålig och klara av högt tempo". Ordet liknar en medalj som ska bäras på bröstet, som ett bevis för hur stark man är om man inte blir stressad så att det syns på utsidan. Ofta puttrar det på insidan, undangömt från omvärlden. Puttrar det för länge blir insidan så bränd att man till slut inte känner något alls, eller att allting svider och gör ont. 

Du är inte en robot

I västvärlden fokuserar man i stort sett på en enda sak; produktivitet. Vi förväntas vara robotar. Problemet är att även en robot som inte sköts om, till slut upphör att fungera. Alla har en bristningsgräns, hur individuell den än må vara. 

Sök inte jobb för "stresståliga"

På min barnyoga-utbildning 2015 sa en kvinna att jobbannonser som söker "stresstålig" personal alltid fick henne att känna att det inte var en arbetsplats för henne. Jag minns att jag hajade till och lade hennes ord på minnet. Vid den tidpunkten befann jag mig in min första utmattning med ena sidan av ansiktet, samt en arm, bortdomnad. Jag mådde skit. Arbetsplatsen jag brann alla timmar på dygnet för, var inte en miljö där man tryggt kunde dra gränser eller uttrycka hur man mådde. Som en martyr, livrädd för att svika andra, plågade jag mig till att stanna några månader till. Tills det inte gick längre. 

"Säg till om det blir för mycket"

Det är arbetsgivares ansvar att se till att personalen mår bra på jobbet. Det handlar om mer än att bjuda sin personal på julbord en gång om året. Ja, det kostar extra att anställa en till, men en långtidssjukskrivning kostar också. Lasta inte på den där "effektiva och duktiga" personen en uppgift till med orden "Du måste säga till om det blir för mycket". Vi vet alla att det innebär att du redan vet, att du lägger på för stor arbetsbörda på den personen. Och snälla, sluta skriva "stresstålig" i annonserna. Det är dålig marknadsföring för ditt företag. 

- Jill Weidenstolpe