Idétorka & hur man hittar inspirationen igen

21.08.2022

Vad gör man om man är en idéspruta och kreatör och plötsligt får tvärstopp i maskineriet? Tanken är kruttorr och drivmedel finns inte att få på många mils håll. Du börjar promenera medan solen stiger allt högre på himlavalvet, och du har bara en liten mängd vatten kvar i din flaska. I den mest intensiva hettan söker du skugga och skydd under träden för den fortsatta färden. Du traskar på, helt ok med att det får gå hur långsamt som helst så länge du kommer fram till närmsta by där du kan fylla på vatten och dunken för drivmedlet. Just som du känner tröttheten smyga sig på och uppmärksamheten svikta, sätter du ner foten på helt fel ställe. Du står nu mitt i ett stort träsk. "Just snyggt, nu kan det inte bli värre", tänker du. 

Varför tar inspirationen slut?

Det kan finnas många anledningar till att idéerna inte kommer lika lätt som tidigare. Kanske har du just avslutat ett annat projekt, kanske har du kört på alltför länge och intensivt under en period, eller kanske har du blivit stillasittande alltför länge. Det kan till och med ha med kemisk obalans i kroppen att göra. Vi går inte alltför djupt in på detta utan koncentrerar oss istället på problemlösningen! 

Hur hittar man inspirationen igen?

  1. Backa bandet. Att gå till botten med vilken anledning som ligger bakom kan vara ett sätt för dig att få lite fotfäste igen. Backa bandet mentalt och se tillbaka på veckorna eller månaderna innan inspirationen tröt. Vilka mönster kan du se? Ser det ut att vara rimligt att tanken blev tom just nu, även om det är en olägenhet? Hitta empatin för dig själv.
  2. Acceptera läget. När vi stretar emot det som är, lider vi ännu mer. Att resignera frigör dig från buren som du har låst in dig själv i. Det här innebär såklart inte att du ska bli någons dörrmatta, utan att många gånger mår vi bäst av att släppa taget om våra förväntningar på hur saker och ting borde vara i denna stund. Inget varar för evigt, inte idétorka heller. För eller senare faller regnet och nytt liv spirar. Så släng armarna i luften och gör en regndans!
  3. Prata av dig. Gemenskap kan göra underverk för både själ, kropp och hjärna. Vänd dig till en vän, familjemedlem eller proffs för att få bli lyssnad på utan att bli avbruten. Den här personen behöver vara någon som är bra på att skapa utrymme för din upplevelse, dina tankar och känslor utan att vara fördömande. Du behöver få lufta systemet, det är allt. 
  4. Nästa rätta steg. Det här har vi varit inne på i ett tidigare blogginlägg https://www.unstuckwarrior.se/l/vad-ar-ditt-nasta-ratta-steg/ Istället för att försöka pressa dig till att klara av ett helt projekt, trots din idétorka, fokusera på små delmoment. Minska antalet måsten på listan och välj ut den punkt som är viktigast och som för dig i riktning framåt. Eller, med det sagt, det måste inte alltid var den tyngsta och viktigaste uppgiften först, ibland kan det också vara motiverande att se sig själv klara av ett litet mål i taget, för att successivt bygga upp självförtroendet att klara den större uppgiften. Välj medvetet och klokt, skippa det dåliga samvetet. 
  5. Umgås med andra kreatörer. När kreativa människor samlas händer magiska saker. De skapar en energi som formar nya och bättre ideér. De lyfter och stöttar varandra när någon har kört fast. Lyssna noga på deras tankar, de sår lätt ett nytt frö hos dig eller får dig att se saker ur nya perspektiv. Kreatörer finns överallt, i familjer, vänkretsar, små föreningar, företag, nätverk och på sociala medier. Sociala medier kan vara både en enorm källa till inspiration och orsaken till prestationsångest. Se till att konton du följer får dig att må bra, sortera bort de som gör dig stressad. 
  6. Rör på dig! Det spelar ingen roll hur du väljer att göra det, även den enklaste promenad kan hjälpa dig att förflytta dig från stagnerad energi till ny kraft. När du rör på dig ger du hjärnan uppgifter som får den att vakna ur sin dvala. Det här kanske inte är tillfället då du går in och knäcker alla dina personbästa på gymmet, men att du rör på dig är avgörande för ditt välbefinnande. 

Det här inlägget är ett bevis på att det går att skapa trots idétorka. Jag har själv suttit fast i träsket en tid nu, utan ork eller lust. Med min studioöppning 2 veckor bort är det verkligen sämsta tänkbara läge, the show must go on, som man säger. Med små steg kommer man också framåt, så jag sänker ribban, tar en dag i taget och en uppgift åt gången. Jag ser att jag kan, så jag vet att du kan med! Snart är tanken full igen och färden kan fortsätta!

- Jill Weidenstolpe