Vad är ditt nästa rätta steg?

19.03.2022

När du känner dig överväldigad och tankarna cirklar runt i en till synes ändlös loop, vilka metoder använder du dig av då? När livets kvicksand fångar dig och hotar att dra dig ner helt, då gör du bäst i att först bli alldeles stilla. När du blir stilla kan du flyta på kvicksanden för att invänta hjälp. Ibland kan du få värdefull hjälp av en anhörig, men många gånger behöver du komma till din egen undsättning. Bara du kan vända dig på rätt köl igen. 

Hur hanterar man överväldigande känslor?

Känslor av överväldigande kan helt lamslå dig. Göra dig så paralyserad att en väg ut känns omöjlig att finna. Bli stilla. Bli lugn. Hjälp är på väg. I stunder som dessa gör du rätt i att sätta dig ner och tillåta alla känslor att få skölja igenom din kropp. Känn och se dem för vad de är, utan att bedöma dem. Här kan det vara bra att sätta en tidsram för hur länge du får lov befinna dig i detta tillstånd. Det kan fungera med allt ifrån några minuter till en hel dag. Bestäm en tid som känns rimlig för dig och låt känslorna få den uppmärksamhet de behöver av dig. Först då kommer de börja släppa sitt grepp om dig.

Skapa momentum... om än så lite

När tiden är ute, fundera över vad ditt nästa rätta steg är. Kanske är det en promenad, att ringa ett samtal, träna eller ta dig an den minsta uppgiften från din att-göra-lista. Poängen här är att skapa momentum, något som får dig i rörelse igen men som kräver minsta möjliga ansträngning. Det sämsta alternativet kan vara att försöka tackla din största motståndare direkt. Innan det är möjligt behöver du bygga upp förtroendet för dig själv igen. Små uppgifter som du klarar av utan att bli än mer överväldigad, är ett smart val.

Inspiration och "terapikompis"

Om du behöver inspiration och stöd från en utomstående, rekommenderar jag varmt podcasten We Can Do Hard Things med Glennon & Amanda Doyle samt Abbey Wambach. Här diskuteras många av livets svåra frågor, oavsett hur små de kan tyckas vara för andra. Ett ledljus i natten är deras frågeställning "what´s the next right thing?". 

Nästa rätta steg leder dig oundvikligen framåt, oavsett dess proportioner eller signifikans. 

Så min vän, vad är ditt nästa rätta steg, idag?

- Jill Weidenstolpe