3 sätt att minska stress - utan ansträngning

16.06.2022

Går det att minska stress, snabbt, enkelt och utan ansträngning? 

Det ligger en viss ironi i tanken om att vi är "för stressade för att hinna lugna ner oss". I stunder när vi egentligen behöver samla ihop oss som mest, är vi fantastiska på att skjuta undan det till "senare". När det efterlängtade "senare" till slut kommer är vi antingen så uppe i varv att vi har svårt att landa, eller så är vi så utkörda att vi kraschar helt. 

Längre pauser är enormt viktigt för vår återhämtning, men små pauser gör också underverk! En liten paus kan vara tungan på vågen innan du går in i nästa jobbmöte, prickar av nästa punkt på "att göra listan" eller möter dina nära och kära på hemmaplan.

Visst vore det smidigt om du kunde "tjuvkoppla" ditt nervsystem och minska stress utan ansträngning, på bara några minuter?

Häng på så får du 3 enkla övningar!


Vad händer i kroppen när du upplever stress?

Låt oss först backa bandet till vad som faktiskt händer i kroppen när du upplever stress. Många av oss vet hur det känns i kroppen när vi upplever stress från en situation som hjärnan bedömer som hotfull. Det sympatiska nervsystemet kopplas på innan du vet ordet av. Stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin pumpas ut i kroppen och får andning, blodtryck och puls att öka. De ser även till att muskler och hjärna får tillräckligt mycket socker och energi för att antingen kämpa eller fly. Samtidigt minskar andra funktioner i kroppen kraftigt, t.ex. matsmältning då blodflödet omdirigeras till muskler och hjärna. Kortvarig stress är i sig inte farlig för kroppen (tvärtom så spelar den en viktig roll i vår överlevnad), den riktiga boven är långvarig stress. 

Långvarigt prestationsläge

Om du upplever att du är i ständigt prestationsläge är det bra att lära dig enkla tekniker för att hjälpa både hjärnan och kroppen att reglera stressnivåerna. När du har den teoretiska kniven mot strupen hela dagen är det simpla metoder som fungerar allra bäst. Nedan får du 3 snabba och enkla tips på hur du kan "tjuvkoppla" nervsystemet, minska stress, och återfinna ett mer balanserat läge. 

3 sätt att minska stress - utan ansträngning

  1. Titta på naturliga objekt som befinner sig minst 40 meter bort. Om det saknas träd och lugnande horisont där du befinner dig, vänd då blicken uppåt istället. Låt blicken följa molnens form, struktur och rörelser. Detta tar dig ur tunnelseendet som uppstår vid stress, och ökar vidvinkelperspektivet.
  2. Byt underlag. Om möjligt ta av dig skor och strumpor (eller prova att byta skor för en stund). Placera dig eller gå på ett underlag som skiljer sig i struktur mot det du nu befinner dig på. Byt hårt golv mot en matta, sand eller gräsmatta. Känn in det nya underlaget mot fotsulorna. Lyft och spreta med tårna några gånger. Utforska om du kan "spela piano" med tårna?  Gå långsamma och medvetna steg. Fötterna har en fantastisk sensorisk förmåga som snappar upp information från vår omgivning och därmed stimulera och lugna nervsystemet. 
  3. Observera träd. Placera dig under ett träd och studera grenverkets vindlande mönster, bladens färger och rörelser. Låt blicken vandra mellan det som är nära och det som är högre upp. Ta in ljusshowen som utspelar sig i lövkronan. De olika nivåerna och ljusskiftningarna i trädet får dina pupiller att växla mellan utvidgade, sammandragna och utvidgade igen. Notera hur lugnet infinner sig. 

Hur länge behöver man göra övningarna?

Det korta svaret är; det märker du. Det långa svaret är; om du är uppmärksam på hur kroppen responderar så kan det handla om några minuter. Ibland tar det längre tid att komma ner från huvudet och in i kroppen, stanna med det ändå och låt det bara vara. Dessa övningar är rena medicinen och smått beroendeframkallande när man får rutin på dem. Om du är orolig att tappa tidsuppfattningen, sätt ett alarm så du inte blir stående hela dagen. 

Micro-pauserna ersätter inte macro-pauserna

Dessa små pauser, som du kan ta på några minuter, är inte menade att ersätta vilodagar eller sömn. Se på de korta stunderna av vila som plockmat. Några små munsbitar kan göra dig till en betydligt trevligare person än om du är helt utsvulten på festen. Låt plockmaten balansera upp blodsockret, ge dig ny energi och dämpa hungern. Avsätt sedan särskild tid för den riktiga måltiden, din vilodag och sömn. 

Så hugg nu närmsta moln, träd eller gräsmatta, sätt en timmer, och känn in hur kroppen svarar. 

Berätta gärna för mig hur det gick! 

- Jill Weidenstolpe