Yoga för alla, eller?

13.10.2023

Yoga har exploderat under de senaste åren och numera finns yoga på arbetsplatser, skolor, gym, i studios och online.
Många pratar om yogans positiva effekter för kropp och sinne, och idag rekommenderas det även inom vården. Idag finns det så många olika yogaformer att inte ens alla yogalärare vet vad alla stilar innebär (eller så talar jag bara för mig själv här...?). En del yogalärare har skapat egna koncept (undertecknad inkluderad) och det är inget fel med det, men visst kan det upplevas som en djungel för den oinvigde?

Är yoga för alla?

Ja och nej. Alla yogaformer kommer inte att vara för alla människor, men alla kan hitta en yogaform som passar sina behov. Sen kommer det naturligtvis att finnas de som har provat alla yogastilar och ändå inte är såld på idén, i så fall är det helt ok. Jag har hört människor berätta om att de gick på yoga i flera år innan de började tycka om det. De fortsatte helt enkelt att gå för att de ändå förstod att yoga var något som deras kroppar behövde.
Ibland marknadsförs en yogaklass som "för alla", men det är inte en riktigt rättvis beskrivning. Innan du väljer att delta i en sån klass kan det vara bra att först ta reda på om klassen inriktar sig mot t.ex. dynamiska eller mer stillsamma rörelser. Om du bokar dig på en "dynamisk klass för alla" och egentligen behöver yoga med stol, så kommer du troligen inte känna att yoga är för dig. Du är ju inte "alla", eller hur?

Checklista för olika behov:

Du söker:

- Träning: du vill röra på dig, svettas och känna att du utvecklas i både styrka och rörlighet.

- Återhämtning: du längtar efter att få ligga stilla under en filt och bara krama kuddar.

- Passiv stretch: du vill stretcha i ett läge som inte kräver någon ansträngning av dig.

- Nybörjare eller erfaren?: leta upp klasser som beskriver den nivå där du befinner dig.

- Du vill gå en klass för bara män: Stela grabbar kommer att kunna dra fördel av samma yogaklasser som många kvinnor, men ibland vill man bara vara bland sina "egna", leta då efter en klass riktad till män.

- Yoga med stol: Du har begränsningar i din rörelseförmåga och svårt att ta dig ner och upp från golvet.

- Gravidyoga: Du har liten eller ingen yogaerfarenhet och vill ha guidning i hur du behåller din rörlighet och

styrka genom graviditeten. Du kanske också vill ha hjälp med att hitta lugn och närvaro inför förlossningen.

- Musik eller tystnad: Om du vill ha en spellista med modern popmusik, kommer du kanske inte att uppskatta

yogaklasser med indisk musik, vågskvalp eller tystnad. Det samma gäller så klart omvänt. Du kan fråga

läraren om musik kommer att användas.

Prova olika smaker

Slutligen är det också värt att notera, att man ibland hittar rätt yogaform, men att man inte klickar med läraren. Det är också viktig information, det här hjälper dig att sålla ännu mer.
Du kanske kommer att behöva prova många olika yogaformer och yogalärare innan du hittar rätt. Se det som ett stort buffébord där du kan smaka på allt, och inte behöver ta två gånger av något som du inte gillar. När du har hittat rätt kan du ta en slev av det varje gång, och ändå ha plats över att prova en ny rätt bara för att det är roligt att upptäcka nya smaker!

Har du provat vårt Quiz?

Foto & styling i samarbete med Busfrö, Västervik


- Jill Weidenstolpe