Vilken yoga passar dig?

27.04.2023

Fastnar du i yogadjungeln och vet inte vilken klass som passar dig bäst? Lugn, jag hjälper dig att sortera och hitta något för dina behov.

Ta reda på vad du söker:

Yogavärlden idag är lite av en djungel för den oinvigde. Det finns svettiga och snabba yogaformer, och det finns de som är så stillsamma att du ligger i samma position i 20 minuter. Det kan vara bra att fråga någon om råd innan man ger sig in, men till syvende och sist så är det bara du som kan veta vad som kommer att passa dig. För att börja bena ut vilken typ av yoga som är för dig, så behöver du först fundera på vad du söker. Det är dina behov och önskningar som avgör vilken yoga du ska börja att utforska. Om du gör lite enkla efterforskningar så minskar du risken att du glider in på en yogaklass som är helt fel för dig. Du sparar alltså dig själv både energi, tid och pengar genom att ta reda på vad du behöver.

Checklista för olika behov:

Du söker:

- Träning: du vill röra på dig, svettas och känna att du utvecklas i både styrka och rörlighet.

- Återhämtning: du längtar efter att få ligga stilla under en filt och bara krama kuddar.

- Passiv stretch: du vill stretcha i ett läge som inte kräver någon ansträngning av dig.

- Nybörjare eller erfaren?: leta upp klasser som beskriver den nivå där du befinner dig.

- Du vill gå en klass för bara män: Stela grabbar kommer att kunna dra fördel av samma yogaklasser som många kvinnor, men ibland vill man bara vara bland sina "egna", leta då efter en klass riktad till män.

- Yoga med stol: Du har begränsningar i din rörelseförmåga och svårt att ta dig ner och upp från golvet.

- Gravidyoga: Du har liten eller ingen yogaerfarenhet och vill ha guidning i hur du behåller din rörlighet och

   styrka genom graviditeten. Du kanske också vill ha hjälp med att hitta lugn och närvaro inför förlossningen.

- Musik eller tystnad: Om du vill ha en spellista med modern popmusik, kommer du kanske inte att uppskatta

    yogaklasser med indisk musik, vågskvalp eller tystnad. Det samma gäller så klart omvänt. Du kan fråga     

    läraren om musik kommer att användas.

Ta vårt quiz!

För att hjälpa dig att hitta rätt bland vårt utbud av yogaklasser så har jag satt ihop ett litet quiz åt dig. Det svarar på det allra mest grundläggande som du behöver veta. Har du särskilda behov, tveka inte att höra av dig för att få guidning vidare!

Prova olika smaker

Slutligen är det också värt att notera, att man ibland hittar rätt yogaform, men att man inte klickar med läraren. Det är också viktig information, det här hjälper dig att sålla ännu mer.
Du kanske kommer att behöva prova många olika yogaformer och yogalärare innan du hittar rätt. Se det som ett stort buffébord där du kan smaka på allt, och inte behöver ta två gånger av något som du inte gillar. När du har hittat rätt kan du ta en slev av det varje gång, och ändå ha plats över att prova en ny rätt bara för att det är roligt att upptäcka nya smaker!

- Jill Weidenstolpe