Skogsbad - Vad är det & hur kan det hjälpa dig?

09.10.2022

Har du hört talas om Skogsbad någon gång? Om du tänker att det här är något nytt "new-age-påfund", så får du tänka om. Skogsbad har faktiskt hängt med ett bra tag. Det här är ett fantastiskt sätt att återfå kontakten med dig själv och med naturen. 

Hur uppstod Skogsbad?

Skogsbad, även kallat Shinrin Yoku, är en naturterapi från Japan som uppstod under 1980-talet. Under 70-talet dog många kontorsarbetar av karoshi, död p.g.a. utarbetning. Man sökte en motvikt till stress och utbrändhet, och började använda sig av naturens inverkan på den mänskliga kroppen - på ett medvetet sätt. Mycket forskning har visat att vistelse i naturen påverkar vårt sinne, nervsystem och hela vår kropp på ett positivt sätt. Utan att egentligen göra någonting alls så blir vi automatiskt lugnare av att befinna oss i naturen. I stora stadsmiljöer kanske man bara har tillgång till anlagda parker, men för den som har tillgång till vild natur är detta det absolut mest effektiva sättet att Skogsbada. I städer triggas våra nervsystem av mängden "onaturlig information" som trafik, buller, folkmyller och digitala skärmar. Detta gör att vårt synfält blir avsmalnat, riktat och fokuserat, så kallat tunnelseende. Tunnelseende stressar våra kroppar och gör oss trötta. 

Vilka effekter ger ett Skogsbad? 

När vi kommer ut i naturen vidgar vårt vidvinkelseende, vilket innebär att trots att vi tar in en större yta på samma gång - så blir vi lugnare. När vi vistas i naturen helt kravlöst, så blir vår uppmärksamhet mer spontan. Blicken vandrar fritt mellan olika vyer och vi får en så kallad vaken vila. Vi blir automatiskt mer avslappnade, blodtrycket regleras, hjärta och blodkärl fungerar bättre, koncentration, minne, sömnkvalitet och energi förbättras också. 

Hur gör man ett Skogsbad?

  1. Gå in i skogen (eller annat naturligt landskap). Rör dig långsamt och medvetet i tysthet. Känn varje nedtramp med foten mot marken. 
  2. Känn texturer. Låt dina händer känna på texturer som bark, löv, blommor m.m. Om det är varmt nog, är det underbart att gå barfota. Sensorerna i våra fötter plockar upp förändringar i underlaget och stimulerar hjärnan på ett positivt sätt. 
  3. Ta in dofter. Kan du uppfatta naturens egna dofter? Ta in doften av skog, jord och växter. Skogen är fylld med eteriska oljor som stimulerar dina sinnen. Om det nyligen har regnat kan du vara extra uppmärksam på dofterna, då jord och växter släpper ifrån sig dessa ämnen, och skogen luktar extra mycket. 
  4. Smaka. Finns det bär eller växter som går att äta, så låt dig väl smaka. Ta in smakerna långsamt och varsamt. 
  5. Lyssna. Vilka ljud hör du? Lyssna efter ljud som kommer långt bortifrån och ljud som är nära dig. Om du inte hör någon fågelsång så lyssna efter löv och gräs som prasslar i vinden. Du kan även lyssna efter ditt eget andetag. 
  6. Titta. Studera hur ljuset leker mellan löv och grenar, se strukturen i stammarnas bark eller småkryp på marken. Låt dig själv bli nyfiken och förundrad av vad som finns nära och långt borta. 
  7. Sitt eller ligg. Stanna till på en fin plats för att vila. Se gärna till att ha ett underlag och kanske en filt att dra över dig. Sätt sedan en timer så att du helt kan släppa taget och njuta av naturen. 

Du behöver inte göra ditt Skogsbad till ett stort projekt som du ska sätta av massor med tid för. Det är bättre att du kommer ut den stund som du har möjlighet till, och gör det så regelbundet du kan. Ofta är det små regelbundna förändringar som gör den stora skillnaden för våra liv. 

Själv började jag med Skogsbad för ett par år sedan, när jag började luta mig djupt in i mig själv, för att läka ifrån en andra utmattning. Då visste jag inte att det fanns ett begrepp som hette Skogsbad, men det blev en viktig praktik för att återhämta mig. I skogen blev jag lugnare, mer avslappnad och hade lättare tillgång att släppa fram alla mina känslor. 

Det är min varma önskan att det här ska bli ett verktyg även i ditt liv!

Ut och prova!

- Jill Weidenstolpe