Sätt gränser med 3 tips

02.11.2023

3 SÄTT ATT SÄTTA GRÄNSER
Brukar du låta andras behov gå före dina egna? Tar du större ansvar än rimligt? Brukar du låta dig övertalas att göra saker du inte vill eller kan? Då är du i gott sällskap här och behöver jobba på din gränssättning. När jag blev utmattad för andra gången så insåg jag att mina gränser var otroligt diffusa och suddiga i kanterna. Jag jobbade jämt, hade inga rutiner för återhämtning, jag ställde upp och lät mig övertalas att göra saker som jag inte ville, jag var också oerhört duktig på att ta på mig ansvar för saker innan jag hade hunnit tänka efter. Känns det igen? Då får du 3 tips av mig nedan 

1. Kom ner i kroppen och känn efter
Använd yoga, andning och meditation till att först komma ner i kroppen så att du kan känna vad som är viktigt för dig. När du snurrar runt uppe i huvudet och distraheras av vad du tror att andra vill, behöver eller kräver av dig, då känner du inte tydligt vad som är rätt för dig. Se till att din inre kompass slutar att snurra runt och ställer in sig på ditt sanna norr. Ditt sanna norr är det som känns bra i dig.

2. Sluta förklara dig
Säg nej, utan att förklara dig. Du behöver inte ge detaljerade beskrivningar om varför du inte vill eller kan. Svaret är nej, rätt och slätt. När du säger nej till saker du inte vill/kan göra, så säger du ja till dig själv och dina behov. Det är att hedra dig själv. Prova att använda andningsövningen "Släpp stressen" som ligger i min instagramprofil, om du vill öppna upp rösten innan du pratar med en motpart. 

 
3. Tydlig och konsekvent är A och O
När någon går över dina gränser så behöver du kunna säga ifrån på ett tydligt sätt, och vara konsekvent med att dina gränser är viktiga för dig. Människor kommer att försöka rucka och peta på dig, testa dina gränser. Här måste du vara stadig. Bli ok med att andra människor inte måste förstå dina gränser. Ibland är det svårt att sätta upp gränser i stunden. Kom ihåg att det alltid är ok att återkomma efteråt och sätta upp dina gränser. Kanske behöver du ta en stund att fundera och skriva ner dina tankar och känslor, för att få klarhet i var gränsen går och hur du ska kommunicera den.