Identifiera dina behov med 3 knep

02.11.2023

Blir du nollställd när någon frågar dig vad du är sugen på? Vilken restaurang vill du prova? Vilken film vill du se? Hur kommunicerar man vad man vill ha, när man inte vet själv? Om du är van vid att ofta köra över dig själv, så är du troligen enormt anpassningsbar i sällskap med andra personer. Med anpassningsbar menar jag att du agerar som att det inte spelar någon roll vad du vill, så länge andra är nöjda. Detta kan ses som att man är medgörlig, lätt att ha att göra med. Men, se upp! Dina behov är lika viktiga som andras och om du inte är ärlig med dem, så är heller inte relationen ärlig. Genom att välja att inte kommunicera dina behov blir relationen lätt slätstruken. Hälsosamma relationer bygger på att tydligt kommunicerade och respekterade behov. 

Med dessa 3 tips hjälper jag dig att identifiera dina behov, så att du kan se till att de blir tillgodosedda.

1. Pausa med en andningsövning för att känna dina behov

När du inte vet vad du vill är det ibland bäst att pausa allt, att vända dig inåt så att du kan känna efter ordentligt. Gör en andningsövning och en meditation för att landa ner i kroppen. Bli sedan uppmärksam på vilka tankar eller känslor som kommer till dig. Värdera dem inte utan låt dem få ta plats. Vad försöker de säga dig?

2. Känn in dina basala behov

Känn in dina fysiska signaler regelbundet. Ignorera inte basala behov som trötthet, hunger och smärta. Bli bättre på att möta dessa simpla behov. Du kan också överväga en situation eller ett beslut genom att fundera på den får dig att känna värme eller kyla, ljus eller mörker. Följ värmen och ljuset.

3. Att klaga är att behöva något

Allt som går att klaga på är ett uttryck för ett behov eller en längtan som du har. Klaga är något som vi alla gör, men du kan lära dig att stanna upp när du märker att du gör det och fundera på vad det egentligen innebär. Vad är det som du behöver som inte är tillgodosett?

5 minuter om dagen för dina behov

Yoga och meditation är fantastiska verktyg för att identifiera och ta hand om dina behov. Ju mer tid du kan spendera med närvaro i kroppen, desto mer kontakt med dina behov kommer du att ha. Det är bra att avsätta en liten stund varje dag till detta. I perioder när du har mycket att göra kan du säkert märka hur lätt det är att tappa bort dig själv och dina behov. Det faktum att du "inte har tid" är en stark signal om att det är nu du behöver det som mest. Följ den signalen. Du har garanterat 5 minuter om dagen som du kan avsätta till detta, så håll den linjen oavsett vad som händer. Det kommer att göra skillnad, det lovar jag.

Jill Weidenstolpe