Hur lärde jag mig träna njutningsfullt?

04.11.2022

Mål må vara fantastiskt. Mål hjälper dig att hålla kursen, men mål kan också vara en kortlivad seger vid toppen av berget. Det är helt sant att en tydlig målsättning är viktigt för att nå dit du vill. Men har du någonsin funderat på vad som händer när du når fram? En kort stund av tillfredsställelse efter månader av slit, sedan flyttar du fram målsnöret ännu en bit och börjar om...
Om du har tröttnat på att bestiga ditt inre Everest och aldrig få känna dig helt nöjd, ja då kanske det är dags att prova en annan väg. Om vägen med en klar målsättning är Auto Bahn, där man gasar på och bara bromsar för en och annan bilkö. Ja, då är den andra vägen som att ta "the scenic route", den natursköna vägen. 

Vilken måttstock använder du för din träning?

Den natursköna vägen kan ta lite längre tid, men den är ack så vacker. Här njuter vi av hela resan, istället för att jaga slutdestinationen för att bevisa vårt värde. Det är dränerande att springa efter den måttstock som samhället har gett oss för att avgöra om vi är smala, starka och snygga nog. Låt mig fråga dig en sak, hur mycket njuter du egentligen av att träna på det sättet? Känn efter ordentligt och våga vara ärlig mot dig själv. 

Att sluta med Power Walks & stanna upp och njuta

I läkningen från min andra utmattning hittade jag en väg som känns mer intressant än den hetsiga Auto Bahn. Till och börja med tog det tid att ens orka komma tillbaka till träningen. Det är ok, vi har hela livet på oss att börja träna eller att återuppta träningen. På extremt långsamma promenader, drog jag in djupa andetag och lät mina ögon förundras över allt det vackra i naturen. Jag gick ifrån att vara en dansare som tränade upp till 20h per vecka och som gick på "återhämtande" Power Walks, på en viss sträcka och tid. Till att var ute i 2 timmar och röra mig mellan 200 meter-2km, mest stod jag och glodde på havet. 

En gång i veckan gick jag på Pole Dance, där fick jag öva mig att i att röra mig långsamt och sensuellt. Det här var en enormt viktig del i min läkning, att få utforska kvinnlig sensualitet, mjukhet & styrka. Om man inte är fullt närvarande i Pole Dance så syns det på kroppen, och det blir också farligt då skaderisken ökar rejält. 

Under den här tiden lärde mig att njuta av ultrarapida rörelser. Jag tog bara det jag behövde, lämnade resten och bad inte om ursäkt för mig.

Vägen tillbaka till gymmet

När tiden kom för att återvända till gymmet och annan träning, gjorde jag samma sak. Struntade i tidigare resultat, personbästa och allt vad prestation heter. Jag ställde mig på en Cross Trainer, skruvade upp volymen på hörlurarna, slöt ögonen och fokuserade på att andas genom näsan. Poängen var att känna mera. Det var magiskt. Sen tog jag min nyfunna träningsteknik med mig till friviktsrummet och gruppträningspassen. Resultaten (som jag inte söker) kommer vecka för vecka, i och med att jag blir starkare och snabbare. Men framför allt är skillnaden i inställning enorm. 

Hur kan DU göra för att träna njutningsfullt?

Du känner in din puls, varje andetag, varje fotsteg, varje kilo du lyfter, svetten som rinner ner för kroppen. När det blir intensivt lägger du handen över hjärtat och känner hur det slår. Fokusera på att känna allt som händer rent fysiskt i kroppen och luta dig in i sensationerna. När du kommer på hjärnan med att värdera både dig och träningen, flytta din uppmärksamhet tillbaka till andningen. Genom denna metod bygger du upp både en närvaro i kroppen, lär dig själv att njuta, och programmerar din hjärna för att tåla den positiva stress som träningen innebär för kroppen. Låt din livsenergi strömma till dig, istället för från dig.

Till sist vill jag att du firar de små kullarna du tar dig över. Om allt du åstadkom var att ta dig till träningen, så hyllar jag dig! Du är helt fantastisk! 

Vad är mina egna mål för träningen idag?

Idag är mina mål med träningen inte att knäböja 100 kg som jag gjorde tidigare. Utan att kunna vandra i Norrlands skogar och fjäll, utan värk ifrån mina knän (eller åtminstone med mindre värk), att ha en stark kropp som mår bra, och en själ som njuter av att vara människa. Det är allt, och då är jag nöjd. 

Vad är dina mål? Är du redo att bli mer närvarande och njutningsfull i din träning?

- Jill Weidenstolpe