Dyker du för djupt?

10.03.2022

Valar är kända för att kunna stanna under vattenytan i upp till 138 min innan de kommer upp för luft. De spenderar större delen av sitt liv långt nere i havens djup och återvänder till ytan några gånger per dag. 

Människan är inte en val. Ändå försöker många av oss slå valarna i sitt eget spel. Söndagkväll kommer och du tar ett sista djupt andetag, drar täcket över din kropp och sjunker ner. En ny vecka är på ingång. Under dagarna som går dyker du djupare och djupare ner i måsten:as mörka havsgrav. I slutet av arbetsveckan når du botten av Marianergraven, världens djupaste punkt, hela 11 km under vattenytan. Syret som du har sparat i kroppen är slut. Du måste upp för luft. Thank God it´s Friday! 

Känns det igen? Så här lever många av oss våra liv. Ständigt med ett sparat andetag i kroppen. Djupt försjunken i allt man måste göra; jobb, barnuppfostran, matlagning, städning, träning osv. Allt tycks lika viktigt och allt ska göras till 100%. Vi kommer sällan upp till ytan för mer syre. 

Kramar du luften ur livet?

Syre, livsnödvändiga molekyler som ger oss livskraft, som omsluter allt och alla. Syre syns inte men existerar i utrymmet mellan två ting. Vi människor, åtminstone vi i västvärlden, envisas med att ständigt fylla våra dagar och scheman till bredden. Likt en boa-orm kramar vi allt utrymme, all luft, ur våra liv. Om vi lyckas skapa luckor i våra dagar så ser vi till att pressa in musik, tv, podcasts etc, allt för att säkerställa att vi aldrig behöver vara helt ensamma med våra tankar och känslor. Var blir det då luft över till att bara vara människa?

Du har så mycket energi, så många idéer. Hela du är som en eld. Men oavsett hur mycket tändvätska och virke du har, kan du inte brinna utan syre. Syret matar elden. Tomrummet gör elden möjlig att existera.

Att komma upp för luft...

Så hur kan du få in mer syre i ditt liv? En ledtråd, det handlar inte om att göra mer... Möjligen behöver du planera dina luckor i början för att de ska bli av - och inte kompromissa med dem! Gradvis kommer du att bli mer uppmärksam på när i din dag det är dags att komma upp för luft. 

Du kanske gör en andningsövning innan nästa möte, låser in dig i bilen, sitter i soffan med alla apparater avstängda, eller står och beundrar naturen. Oavsett vilket så är det i de stunderna som du både laddar om och gör utrymme för något nytt att skapas. 

Du behöver varken följa med strömmen eller simma mot den. Du kan helt enkelt komma upp, och andas ny luft.

xx Jill Weidenstolpe