Därför ska du inte "komma tillbaka" efter utmattningen!

04.03.2022

Vi hör det hela tiden, att vi ska "komma tillbaka" efter en utmattning. Det här uttrycket kastas fram av läkare, försäkringskassa, chefer, kollegor, när och kära som någon form av pepp till den som är utmattad. Men, stopp och bromsbelägg, det här är helt fel taktik! 

Låt oss tala om varför du INTE ska tillbaka. 

Varför blir man utmattad?

Anledningarna till att man blir utmattad, "går in i väggen" som det ofta kallas, kan vara många. Det kan absolut vara en för stor arbetsbelastning trots att man har fritid nog att vila. Det kan också bero på en kombination av privata faktorer som gör att jobbet blir en sak för mycket. Vi kan också se att det kan vara en kombination av de båda. I vilket fall tenderar uttrycket "att komma tillbaka" till att öka pressen hos den som redan är utmattad. Samhällets förväntningar på att man ska orka dra sitt strå till stacken igen trycker på och bara tanken på att "komma tillbaka" kan vara ångestframkallande. 

Att "komma tillbaka"

Vägen "tillbaka" är faktiskt inte tillbaka överhuvudtaget, utan framåt. Möjligen kan vi komma tillbaka till samma arbete som innan, förutsatt att den är en förstående miljö. Vägen framåt går genom ändrade vanor och tankemönster. För den du var innan du blev utmattad var troligen inte en helt hälsosam person. 

Att "plocka bort" bort är bara första steget

Du kommer att behöva lära dig att plocka bort och välja bort saker ur ditt liv för att skapa mer utrymme för återhämtning. Det är nog här det stannar för många. Kanske återvänder man till sitt jobb och sina fritidsaktiviteter när energin finns igen. Ofta med vad som upplevs som högre känslighet för stress. Vi behöver plocka bort, skala av och göra livet enklare i sin helhet, men det är bara del ett av vägen framåt. Del två handlar om att förstå VARFÖR man blev utmattad, vilka tankar och mönster man har som person. Varför känner en högpresterande person ett behov att ständigt prestera? Anledningarna kan vara många, men när vi kommer ner på djupet handlar det ofta om värde. Vi likställer ofta vad och hur mycket vi kan leverera med vårt egenvärde. Om man ständigt upplever att man måste bevisa sitt värde genom sina prestationer, ja då är det fara och färde. 

Hur vänder man på tankemönster?

Att göra upp med sitt ‘varför’ och sedan vända på tankemönstret, tar tid och engagemang. Man måste helt ärligt vara så "trött på sin egen skit" att man väljer att blicka inåt, även när det känns motigt. För det är lätt att trilla dit igen och tacka ja till för många saker, till saker man kanske inte ville egentligen. Såna tillfällen kan det kännas som att man är tillbaka på ruta ett.

Anledningen till att beteendet och tankarna upprepar sig är lika enkel som komplex, det handlar om neurologi. Din hjärna har med åren skapat vissa kopplingar som får dig att upprepa samma mönster om och om igen. När ett erbjudande kommer och du hör dig själv tacka ja mot din vilja, ja då är det din hjärna som spökar igen. Den tar helt enkelt den snabbaste och mest upptrampade vägen mellan punkt A till B för att komma fram till en lösning. 

Vägen framåt

Visst tar det tid att bana ny väg i hjärnan, och just därför bör du vara snäll mot dig själv när du upptäcker att du upprepar ett mönster. Du har alla möjligheter att backa på dina löften och förklara att du har tänkt om. Det viktiga är att du inser att du har gjort en upprepning och att sedan ändra taktik. Med tiden lär du om din hjärna att ta den här nya vägen istället.

För vi ska ju som sagt inte tillbaka utan framåt. Framåt mot ditt hälsosammare Jag; med sund gränssättning, kommunikation av dina behov, och rutiner som hjälper dig att återhämta dig dagligen. 

Xx, Jill Weidenstolpe