Bli bättre på att kommunicera!

08.04.2022

Det sägs att det största problemet med kommunikation är illusionen om att det har ägt rum. Läs det igen. 

Hur ofta lämnar vi saker halvt osagda, mellan raderna, upp till tolkning? Även när vi anser att vi presenterar ett ämne tydligt, finns det utrymme för missförstånd. Så hur blir vi bättre på att kommunicera våra behov, gränser och önskemål?

Vad är kommunikation?

För att kommunikation ska anses ha ägt rum brukar man säga att det inte räcker med att informationen/budskapet har tagits emot, utan att den måste ha skapat en förändring eller startat en process hos mottagaren. Just ordet kommunikation kommer från latinets communis, som betyder gemensam eller att göra gemensamt.

Vad skolan och samhället lärde dig om kommunikation

De flesta av oss hade inte kommunikation som ett ämne i skolan. En del läste pedagogik, marknadsföring eller liknande, men troligen lärde ingen dig hur man kommunicerar med sina medmänniskor? Skolan lärde dig argumentera för din sak, att föra fram din poäng i text och debattform. Den lärde dig att lyssna för att kunna svara, men inte vikten av att lyssna för att förstå någon annans känslor eller värderingar.

På fritiden såg du säkert en del filmer och serier, som blev någon form av modell för hur man pratar med människor. Hade karaktärerna pratat med varandra på ett medvetet, intellektuellt och vuxet sätt hade så klart underhållningen uteblivit. Dramaturgin byggs ofta på dålig kommunikation, följt av missförstånd och drama.

Forskare menar att den information som kommuniceras tolkas genom olika filter:

 • 55% kroppsspråk
 • 38% röstkvalitet
 • 7% innehållet eller orden som används

Om bara 7% uppfattas genom orden du använder borde det bli extra viktigt för dig att vässa denna talang lite extra. Så hur kan du då gå till väga?

Tips för bättre kommunikation

 1. Lyssna på podcasts som handlar om kommunikation och relationer. Ofta saknar vi själva språket som behövs för att tydligt, respektfullt och kärleksfullt kunna föra fram vårt budskap. Att lyssna på andra som talar om detta kan vara en stor hjälp. Samtalsformat mellan två eller flera personer brukar vara bra för att höra hur människor interagera med varandra. Förslag på poddar kommer längre ner!
 2. Läs böcker om ämnet. Visst finns det otroligt vetenskapliga böcker om man vill gå den akademiska linjen. Det finns också lättsammare böcker som gör det både roligt och intressant att lära sig. Bra böcker listas nedan.
 3. Hitta ett forum där du får öva dig i att både lyssna och dela med dig. Kanske en cirkel eller ett community som skapar utrymme för öppna samtal mellan deltagarna?
 4. Skriv. Börja skriva ner dina behov, gränser och önskemål. Om du kan vara rak, konkret och kärleksfull nog mot dig själv, är chansen större att du har framgång i att förmedla samma sak till andra. Kom ihåg, du måste börja med dig själv. Vad vill du?
 5. Prova andningsövningar, yoga och meditation. Dessa praktiker kan hjälpa dig att komma i kontakt med ditt inre, så väl som din kropp. När du slappnar av i kroppen och behåller en lugn andning för du en bättre dialog med din omgivning.

Var hittar du inspiration för kommunikation?

Låt mig dela med mig av några av mina bästa tips.

Podcasts om kommunikation:

 • Sex På Riktigt - Marika Smith: Ja, den handlar om sex och relationer. Men vilket bättre ställe att börja på? Efter att ha lyssnat på 100 avsnitt med Marika, kan jag garantera att hon är grym på att kommunicera, lyssna och ge råd, utan att döma eller lägga ord i munnen på klienten. Genuina samtal.
 • We Can Do Hard Things - Glennon Doyle: Författarinnan till 'Untamed' slår sig ihop med sin fru och syster i allehanda ämnen i livet som kan vara knepiga att hantera. Lyssnarna bidrar även med sina "hard things".
 • Good Intentions och The Quiet Life - Michael James Wong: denna lista vore inte komplett utan en av mina stora förebilder och högt älskade lärare, i både kommunikation, meditation och yoga. Den här mannen sitter på en enorm mängd vishet, kunskap och förmåga att skapa vackra communities. När han talar, lyssnar man och suger åt sig av varenda ord.

Böcker om kommunikation:

 • Behöver jag din kärlek? - Byron Katie: Boken som har hängt med mig sedan -09/10 och fortfarande är relevant! Hjälper dig att förstå kärlek, relationer och hur du kommunicerar. Får dig att ifrågasätta dina mönster och ger dig bättre verktyg. Läs den!
 • Untamed, stop pleasing, start living - Glennon Doyle. Bara titeln borde göra dig lässugen! Om att göra sig fri från andras förväntningar, sina begränsande idéer, om kärlek och missbruk. Vackra, korta kapitel om livet.
 • The 5 Love Languages - Gary Chapman: Chapman presenterar de fem språken människor använder för att kommunicera kärlek: ord av bekräftelse, handlingar av tjänstgöring (service), gåvor, kvalitetstid och fysisk beröring. Boken riktar sig mot parrelationer och förklarar hur vi kan mötas trots olika primära kärleksspråk. Ja, det finns amerikanska, kristna undertoner men de går att bortse ifrån om man vill.
 • Resa Sig Stark - Brené Brown: forsknings professorn som skriver vackert om sårbarhet, mod, värdighet. 'We can´t rise strong when we´re on the run'. Du har säkert sett denna kvinna i olika TED-Talks.
 • Mating In Captivity - Esther Perel: psykoterapeuten som reder ut varför intimitet kan vara svårt, hur människor ofta längtar efter nyhetens behag och trygghet på samma gång. Sätter skruv på det sexlösa äktenskapet/relationen.

________________________________

Hur blev jag intresserad av att fördjupa mig i kommunikation på min fritid?

Till att börja med har människor och språk alltid fascinerat mig. Under skolåren studerade jag inte mindre än 6 språk. I min andra utmattning slog det mig att jag förmodligen var riktigt usel på att kommunicera mina behov. Jag insåg att för att förbättra mig behövde jag söka efter kunskapen som ingen hade gett mig. Allt eftersom jag har lärt mig mer om ämnet har jag förstått hur brutalt dåligt jag har kommunicerat tidigare (om det ens kan kallas för "kommunicerat"?!). Jag behövde lära mig språket för tydlig och kärleksfull kommunikation på samma sätt som jag hade lärt mig 6 språk. Genom att lyssna, läsa och öva på att prata. Det har lett till sårbara samtal, djupare relationer, och framför allt - en bättre relation med mig själv. Jag gör fortfarande mängder av misstag och lär mig ständigt nytt. Det är ett ständigt pågående projekt, men värt varenda sekund.

Jag hoppas att du blir inspirerad till att också förbättra hur du kommunicerar!

- Jill Weidenstolpe