Årsreflektioner & Nyårslöften

26.12.2023

Är du någon som avsätter nyårslöften? Har du tidigare satt nyårslöften som du inte lyckats hålla? Eller, är du som jag var tidigare och tycker att det känns meningslöst?
Då har jag några andra tankar åt dig inför stundande nyår!

Historien om det gifta paret

En av de mest inspirerande saker jag har hört från mina kunder är ett, sedan många år, gift par som vid varje nyår sätter sig ner tillsammans och gör en inventering av sin relation. Tillsammans reflekterar de kring hur året har varit, vad de behöver från den andra och sig själva. Till sist bestämmer de sig för om de vill leva ytterligare ett år tillsammans. Wow, säger jag! Tänk så många relationer, av alla de slag, som skulle kunna räddas med denna metod! Allt som krävs är bara två människor som vågar vara ärliga, sårbara, öppna för feedback och för potentiella förändringar.

Om jag får göra ett tillägg, så skulle jag önska att du börjar med dig själv - innan du går till nära och kära. Se till att du vet vad du vill, behöver och längtar efter.

Lärdomar om målsättning

Under nästan två års tid har jag jobbat med en företagscoach som får mig att sätta mål för varje vecka, månad, kvartal och år. Det ingår också att göra lika många utvärderingar. Detta gör att jag tvingas sätta konkreta mål, för att det överhuvudtaget ska gå att stämma av om jag blev klar och vad resultatet blev. Det här ger mig fokus att hålla den kurs jag har satt ut.
Låter det supertråkigt? Då kan jag tillägga att det även ingår att sätta fysiska, mentala & själsliga mål!

Hitta din riktning

Den enda som kan veta vart du ska under kommande år är du. Men, det kan behövas lite hjälp för att upptäcka och ta ut den riktningen. Nedan har jag skapat en guide som du kan följa men också bygga ut med dina egna frågor och rubriker. Återigen, det handlar om att vara specifik. Har du t.ex. ett mål om att få till en regelbunden vana av att meditera, bestäm hur mycket tid det är rimligt att lägga på detta per dag/vecka. 

Sätt stämningen för reflektion

Nu gör vi det här på det mysigaste, mest yogiska sätt vi bara kan komma på. Här är några tips: 

 1. Hitta en avskild plats där du får vara ifred en stund. 
 2. Tänd några levande ljus.
 3.  Låt rummet få en doft: kanske använder du en blomma, parfym, rumsspray, eterisk olja eller rökelse. Välj en doft du tycker om, den ska hjälpa dig att trigga positiva känslor.
 4. Musik. Använd valfri musik, men som passar syftet med denna stund. Det kan vara låtar som har betytt mycket för dig under året, eller instrumental musik som ger dig mer rymd för tankarna att flöda fritt. 
 5. Gör en enkel andningsövning, t.ex. andas i kvadrat (andas in 1-4, håll andan 1-4, andas ut 1-4, håll andan 1-4, börja om).
 6. Skriv. Sätt dig med penna & papper, ett dokument på datorn, eller mobilen. Att skriva förhand har en starkare mental & fysisk inverkan på oss men oavsett vilket, välj ett sätt som gör att du kan komma tillbaka och läsa detta igen under årets gång. Låt orden flöda fritt, utan att du korrigerar och ändrar. Var autentisk. 

Årsreflektion för 2023

Vad är din sammantagna upplevelse av följande punkter. Livet fluktuerar hela tiden och ska göra det, men kan du se några återkommande större trender/mönster?

 1. Hur har jag känt mig fysiskt? Stark / svag, rörlig / stel, pigg / trött...
 2. Hur har jag mått mentalt? Lugn / orolig, glad / ledsen / arg, balanserad / stressad...
 3. Hur har jag känt mig på ett själsligt plan? Närvarande / frånkopplad, tillfreds / utsvulten...
 4. Hur har min sexlust känts? Den här kommer sist eftersom att många behöver känna sig på banan på de övriga 3 för att denna punkt ska fungera som man önskar. Hög / balanserad / låg / obefintlig
 5. Vad skulle jag gärna vilja vara utan/förändra nästa år?
 6. Vad/vilka har varit årets höjdpunkter? 
 7. Inom vilka områden har jag utvecklats mest, och på vilket sätt? Personligt / professionellt, fysiskt / mentalt 
 8. Vilka områden haltar jag på?
 9. Jag är stoltast över?
 10. 2024 är året då jag vill känna

Nyårslöfte 2024

Om du vill förändra något av det du upptäckte i årsreflektionen, så tittar du nu på vad du behöver och kan förändra för att styra 2024 åt det håll du önskar. Var så specifik som möjligt, då kommer du ha lättare att skapa en plan och hålla dig till den. Se till att vara realistisk med målen du sätter. De här målen ska gå att uppnå. Om du t.ex. vill börja lyfta vikter, så bör du titta på vilka dagar det är möjligt för dig att genomföra detta (eller bestämma vad du ska plocka bort ur agendan för att gymtiden ska få plats). Gör det inte onödigt svårt för dig själv genom att chansa på att du kan träna 5 dagar i veckan, när lite god planering tydligt visar att det är 2 tillfällen som funkar bäst i ditt liv. Var tydlig, ärlig och konkret.

 1. Vad ska jag göra för att förändra min fysiska situation? Lyfta vikter, konditionsträna, dansa, yoga osv. Hur ofta ska jag göra detta? 
 2. Vad ska jag göra för att förbättra mitt mentala mående? Skaffa en coach, gå i terapi, lyssna på poddar/läsa böcker om personlig utveckling, be om hjälp / be om det jag behöver
 3. Hur ska jag tillfredsställa mina själsliga behov? Avsätta tid att göra ingenting, lära mig meditera, sjunga i kör, vistas utomhus, gå med i en grupp med likasinnade...
 4. Var kan jag få stöd och öka min kunskap om sex? Göra intresseanmälan till Feminin Urkraft, hitta inspiratörer inom området, lyssna på poddar, läsa böcker, köpa hjälpmedel, hitta grupper som är öppna för diskussion. 
 5. Vill jag lägga egen tid på att hitta informationen jag behöver? Googla, läsa böcker etc. 
 6. Vilka områden behöver jag ta hjälp med?
 7. Vill jag betala någon för att få hjälp med de områden där jag vill utvecklas? Då är första steget att hitta den person som inspirerar dig och som du känner att du kan lära dig av, sen investerar du pengarna som krävs för att ta dig framåt!

Nu är du redo för 2024!

Fantastiskt gjort! Nu har du tagit ut en riktning för kommande året. Riktningen kanske kommer att justeras lite grann under året och det är självklart ok i så fall. Jag tror på dig och hoppas att året blir som du önskar! 

Gott slut, gott nytt år och välkommen 2024!

Jill Weidenstolpe