7 sätt att avsluta stresscykeln

10.07.2022

Hur kan du frigöra dig från stress på ett hälsosamt sätt? När amygdala i din hjärna uppfattar ett hot eller en stressande situation, larmar den till hela kroppen. Stresshormon som kortisol, adrenalin och noradrenalin skickas ut för att få din kropp att agera, antingen genom flykt eller kamp. När faran är över ska din kropp, genom rörelse, ha gjort sig av med dessa hormoner så att du kan återgå till balans och lugn. När detta inte uppnås kallas det en oavslutad stresscykel. Du kan hjälpa kroppen att avsluta cykeln genom olika förkroppsligande övningar (embodiment).

Stress är en oundviklig faktor och stor läromästare

Stress är en oundviklig faktor i våra liv. Den finns där som en stor läromästare och guide för den som är villig att lära. Ibland pekar den på ett område i ditt liv där du presterar mycket under lång tid. Ibland visar den dig var du går emot dig själv och dina värderingar. Få av oss har fått lära sig hur man tar ansvar för sin stress och frigör den på ett medvetet sätt som inte skadar andra. Med effektiva verktyg för stresshantering blir vi mer harmoniska, balanserade och ökar vår förmåga att kommunicera med andra. 

Samhörighet och ökad självkänsla

Till att börja med är det ovärderligt för vår känsla av gemenskap och samhörighet att ha någon att prata med, men du behöver också ha dina egna "power tools"! Med väl valda verktyg stärker du din egen självkänsla och intuition när du tar eget ansvar för de känslor och den stress du upplever. Nedan får du 7 tips på hur du kan frigöra stress och avsluta stresscykeln genom förkroppsligande övningar. 

Innan du börjar...

OBS, det är vanligt att känna motstånd till en del av (eller alla) dessa övningar de första gångerna man provar. Du är modig som provar och din kropp kommer att tacka dig om du vågar löpa linan ut. Välj en trygg och ostörd miljö och avsluta varje övning med stillhet. Tillåt dig själv att känna alla eventuella känslor som kan komma upp längs vägen, var och en av dem är lika värdefull som glädje och kärlek. 

7 sätt att avsluta en stresscykel

  1. Skrik! Det här är för mig det allra snabbaste och effektivaste sättet att bli av med olika former av stress. Tarzan och Djungel George vrålade ut och svingade sig i lianer. Barn kastar sig på golvet och skriker för fulla lungor. Det kan verka ouppfostrat och opassande, särskilt som vuxen, men faktum är att "medvetna vuxenutbrott" i trygg miljö är otroligt läkande. Betänk följande; från att vi föds uppmannas vi att vara tysta, dämpa oss, inte gråta. Ett litet barn som gråter hör snart närmsta vuxen trösta med ömsinta ord som "schhhh...lugna dig, gråt inte". Samma barn ger uttryck för ilska och en vuxen reagerar antingen med förfäran eller egen ilska. "Lugna ner dig, så farligt är det inte!". Med åren omvandlas dessa välmenande uppmaningar till en djupt rotad skam, som är så väl dold att många av oss inte är medvetna om att vi har den. De känslor som inte uppfattas som positiva och fina trycks ner av både samhälle och individ, tills ett lock lägger sig över bröst och hals. Endast små pustar av det som egentligen bubblar under locket slipper ut, ofta okontrollerat och i oförutsedda stunder. Tänk om vi istället hade fått lära oss använda all denna energi på ett positivt sätt. I en trygg miljö där andra människor inte kan komma till skada kan man ge utlopp för sorg, oro, frustration och ilska med hjälp av sin röst. En sådan miljö kan vara i bilen med radion på högsta volym, i en skog långt ifrån närmsta hus, eller med huvudet under vattnet i ett badkar eller sjö. Att skrika är enormt frigörande! Ibland åtföljs skriken av tårar. När tystnaden sedan lägger sig, infinner sig även lugnet. Om man gör en större session kan man vara lite trött efteråt och då kan det vara bra att avsätta ett par timmar till att bara vara i stillhet.
  2. Ljudande utandning, för tillfällen när det inte lämpar sig att skrika. Du börjar med att andas in genom näsan och släpper sedan ut luften genom en ljudande suck. Våga fortsätta även om det låter lite konstigt i början. Ge det ca 5 minuter och känn hur en vibration byggs upp genom kroppen vid varje utandning. Den här vibrationen kan ha en lugnande effekt på kroppen. 
  3. Skaka loss! Djur gör det efter en konfrontation. Änder slår med vingarna och hundar skakar sin kropp. De gör sig av med överskottsenergin som blir kvar efter ett bråk, och forsätter sedan lugnt med sin dag precis som innan. Djur gör det helt naturligt men vi människor behöver lära oss att detta är ett effektivt sätt även för oss att frigöra stress. Du behöver ingen plan för hur detta ska gå till, du bara börjar i en ände och upprepar tills du känner dig redo att byta till en annan rörelse. Prova att stampa i marken, studsa, hoppa, vifta med armarna. Du kan även skaka loss rent bokstavligt. Skaka händerna en stund och lägg sedan på armarna. Gör samma sak med fötterna och benen. Avsluta med att skaka hela kroppen och sedan stanna upp och bli helt stilla. Känn effekten. 
  4. "Dansa som om ingen såg på" är ett bra råd. Dra för gardinerna så att grannarna inte ser. Sätt på en spellista med låtar som passar ditt humör för stunden. Slut ögonen, känn in musiken och börja gunga. Låt rörelserna växa fram utan plan. Låt dem expandera likt ringar på vattnet. Strunta i hur det ser ut och fokusera på hur musiken får dig att vilja röra dig. Följ den impulsen. 
  5. Skuggboxas! Knyt händerna och börja slå! Du kan slå rakt ut i luften, på ett bolster/kudde eller så klart på en boxningssäck. Låt varje slag komma från ryggen så att du tar med dig all din kraft och undviker att använda handleden. Jabba på så snabbt och så hårt du kan under ett par minuter och låt sedan kroppen vila. 
  6. Spring ifrån faran som dina förfäder innan dig! Ge dig ut i löpspåret, ställ dig på löpbandet eller crosstrainer och sätt fart. Känn varje nedslag av dina fötter mot underlaget. Känn pulsen som stiger och spring tills benen inte bär längre (se till att du tar dig hem).
  7. Sätt ner din börda på gymmet! Friviktsrummet på gymmet är en riktig pärla för stressreducering. Här kan du bokstavligen släppa bördan på dina axlar. Marklyft, knäböj och militärpress är tre riktigt bra övningar som aktiverar hela kroppen och som fungerar ypperligt rent symboliskt i detta avseende. Tänk på att lyfta extra medvetet om du har stresspåslag då skaderisken kan vara något högre i såna stunder. Undvik att lasta på tyngre än du brukar och jobba istället säkert med fler repetitioner. 

Embodiment leder till lugn och ökad intuition

Förkroppsligande övningar (embodiment) som dessa släpper på trycket och leder dig tillbaka till lugn, hem till dig själv. Inte olikt den känsla som uppstår i kroppen efter en riktig skrattfest eller orgasm! Det kan kännas lite avigt i början men med tiden kommer din hjärna att bilda nya tankebanor, som får dig att vilja använda dessa övningar när kroppen upplever stress. När du lägger märke till vilken övning din kropp ber om, vet du att din intuition har ökat. Ingen dålig bonus, eller hur?

Har du provat någon av dessa övningar? Har du en favorit eller använder du flera? Berätta gärna för mig i kontaktformuläret nedan! 

- Jill Weidenstolpe

info@unstuckwarrior.se