5 tips för en obunden (unstuck) jul!

01.12.2022

Hur känner du inför jul? Älskar du den och vill ha den som den alltid har varit? Eller känner du bara stress kring den? Ja, det kan så klart vara en kombination av båda också. I år vill jag hjälpa dig att känna lite mer frihet och obundenhet kring julen. Det känns extra viktigt eftersom den också är så kort i år. 


Här kommer 5 tips för en riktigt obunden (unstuck) jul!

1. Planera för egen tid. Tryck inte in släktingar och vänner i julhelgens alla lediga minuter. Det är inte undra på att många upplever stress kring julen, när man vänder ut och in på sig själv och flänger än hit än dit. Man kan inte hinna med att träffa alla, och det är ok. Om du läser detta, så vågar jag gissa på att vad du önskar dig (kanske mest av allt) den här julen - är tid för dig själv. Särskilt eftersom julen är så kort i år. Sätt dig ner redan nu i början av december med kalender, penna och papper, och se var du kan skapa en lucka att vara ensam och fylla på dina batterier. Ja, jag säger "skapa", eftersom det är troligt att du inte kommer att hitta en lucka - du måste själv avsätta tiden. Bestäm vad som är viktigt för dig, och vad du kan vara utan (eller få mindre av). Om någon blir besviken på dig, så är det deras problem. Du måste inte förklara varför du väljer tid på egen hand.

2. Håll det enkelt. Ta bort alla överflödiga och onödiga moment. Du måste inte laga all mat, pynta alla rum, eller åka land och rike runt. Skriv en lista på vad du brukar göra inför och vid julhelgen. Det blir säkert en gedigen lista, helt orimlig att uppnå. Börja sen att stryka saker. Notera axlarna som sjunker ner igen, allt medan den där listan krymper. Det blir jul ändå, även utan hemgjorda pepparkakor och julskinka.

3. Bryt en tradition som du avskyr eller som stressar dig. Traditioner är fint, och en del håller hårt på sina. Så hårt att glädjen helt försvinner. Att glädjen försvinner har en tendens att påverka både dig som utför den, och de som får ta del av den. Ingen är glad om värdinnan/värden är olycklig och sönderstressad. I vår familj går vi så långt att vi inte äter julbord alls. Istället gör vi en härlig trerätters meny eller beställer hem en skaldjursplatå. I år äter vi brunch på ett hotell och sedan blir det pizzabuffé till kvällen tillsammans med ett glas vin.

4. Gör något nytt. Skapa nya egna traditioner, eller byt ut en tradition varje år (den du tar bort i år kan ju få komma på retur nästa år). Lite ny inspiration kan inte skada! Kanske gör du i år en ny tradition genom att tappa upp ett varmt bad och ett glas bubbel, och ligger där utan att skämmas. Kanske ger du dig ut på vandring i skogen. Bara fantasin sätter gränserna.

5. Eliminera samtal om varför du inte är gift, har skaffat barn, eller hur många kalorier som ligger på din tallrik. Dessa 3 är garanterade samtalsämnen för att döda julefriden. Om du är den som ställer dessa frågor, förstå att det inte angår dig överhuvudtaget - du är sötare när du är tyst.  Om du är den som får dessa frågor vid varje sammankomst, så har jag ett litet tips. Vänd strålkastarljuset tillbaka på den som frågade. Hur gör du detta? Jo, genom att inte besvara frågan, utan att istället ställa vilken fråga som helst tillbaka. Det här behöver inte vara intelligenta frågor. Ta vilken fråga som helst för att vända fokuset bort ifrån dig. Det kan vara något så enkelt som "var köpte du den där blusen/slipsen". Det är absolut ok att göra personen lite obekväm i gengäld om du känner att du har en bra replik på lager. Det kan vara bra att fundera över det här i förväg, skriva ner ditt svar och öva på att säga det högt. Självklart kan du säga något i stil med "på vilket sätt är ditt liv ett misslyckande om jag inte är gift?". Det här kan vara minierad mark, men får du in en riktig 5-1:a så blir det snabbt tyst i andra änden.

Vilket/vilka av dessa 5 tips tar du med dig? Berätta gärna för mig! Vänta inte till efter nyår med att starta nya hälsosammare traditioner/vanor, börja nu istället!

Hur du än väljer att fira DIN julhelg, så önskar jag dig en riktigt god -obundet Unstuck- jul och ett gott nytt år!

-Jill Weidenstolpe