5 sätt att bygga självkärlek

16.02.2024

Denna vecka har alla hjärtansdag firats i många länder. Varje land har sin tradition men generellt är det fokus på en sak, extern validering. Alltså kärlek och uppskattning från andra människor. Som en motpol vill jag ta en stund att prata om självkärlek. Vad är det, och varför har vi ofta så svårt att känna det?

Jag slog in ordet "självkärlek" på Google och jösses, vad många frågor som ställs om detta ämne! Plötsligt står det klart att många av oss inte alls vet vad självkärlek är, eller hur man gör för att känna det. Därför bidrar jag nu med en bit av min historia och 5 konkreta sätt att bygga din självkärleks-praktik.

LÄNGTAN EFTER KÄRLEK

Jag vet inte med dig - men jag har kämpat med att älska mig själv, i princip så länge jag kan minnas. På klassiskt sätt sökte jag efter uppmärksamhet på alla tänkbara ställen, i skolkamrater, pojkvänner och arbetsplatser. Jag drevs av en outsläcklig törst efter kärlek och stannade åratal i relationer som bit för bit plockade isär allt som var jag.
Det var först när jag brände ut mig för andra gången som polletten trillade ner på riktigt. Alla mina val hade grundats på en enda sak, längtan efter kärlek och rädslan för att inte ha den.
Här började jobbet med öppna upp och rengöra mitt allra djupaste sår (som jag inte har en aning om var det kommer ifrån), och fylla det med självkärlek. Nu, några år senare, vill jag hjälpa dig att fylla ditt liv med sann självkärlek.

SJÄLVKÄRLEK ÄR ATT AGERA

Vi säger ofta "det spelar ingen roll vad du säger, det är vad du gör som är viktigt". Detta gäller även självkärlek. Det räcker inte med att stå i spegeln och säga "jag älskar dig" om du hela tiden bryter dina löften till dig själv. Nej, självkärlek etablerar du genom att agera. Du måste regelbundet visa dig själv att du är värd att prioritera, och att dina värderingar är essentiella för att du ska kunna vara sann mot dig själv.

SÅ LÄR DU DIG ATT ÄLSKA DIG SJÄLV PÅ RIKTIGT

1. Ta reda på vilka dina värderingar är - vad är viktigt för dig?

Det här är din inre kompass. Avviker du från dina värderingar så går du emot ditt sanna norr. Använd gärna andningsövningar och meditation för att låta svaren bubbla fram inom dig.  Öva dig sedan på att hålla din riktning, oavsett vad andra vill.

2. Tacka nej oftare

Alla måste vi göra vissa saker vi inte har lust med, både på jobbet och privat, det bygger karaktär och ska inte förringas. Men, jag är säker på att du också ibland hör dig själv tacka ja till något du instinktivt inte alls vill, som att gå på en fest. Våga dröja en sekund med svaret (inte flera veckor), känn in känslan och bestäm dig för att vara ärlig med ditt nej. Skyll inte på omständigheter, säg något i stil med "tack för att du tänkte på mig, men jag står över".

3. Reservera tid

Se till att tidsblockera i din kalender de dagar och tider som är reserverade för ditt fysiska & psykiska välmående. Detta inkluderar meditation, yoga, avslappningsövningar, bubbelbad, skogspromenader, träning och så vidare. Lämna det inte åt slumpen, motivationsnivån eller inspirationen, de är för flyktiga. Att sätta och följa en struktur är att visa dig själv kärlek.

4. Börja gå på magkänslan

Visste du att begreppet "magkänsla" har vetenskaplig grund? Forskning har visat att 80% av den information som färdas mellan hjärnan och magen, går från magen och upp till hjärnan. Endast 20% skickas ned från hjärnan. P.g.a. detta kallas magen för "den andra hjärnan". Allting som händer behöver inte få en logisk förklaring. När något känns obehagligt i maggropen, är det bäst att följa den instinkten, hur trival situationen än kan verka. När du börjar agera på magkänslan blir du successivt bättre på att läsa av situationer och personer.

5. Berör din egen hud

Kultur och religion har präntat in i oss att våra kroppar är farliga, skamliga och inte att lita på. Samtidigt ska vi vara tilldragande nog för eventuella partners, och riktiga sexgudinnor bakom sovrumsdörren. Vi tillskriver fysisk kontakt enbart till andra människor och glömmer bort att vi kan ge oss själva en rejäl dos av oxcytocin. Börja med enkla saker som att massera dina händer och fötter, och bli inte förvånad om du plötsligt upplever minskad värk och trötthet genom hela kroppen!

MER LIVSKVALITET GENOM SJÄLVKÄRLEK

Sann kärlek från andra människor är en fantastisk upplevelse. Men, den kommer aldrig att kännas tillräcklig om du inte lär dig att agera kärleksfullt mot dig själv. När du bygger upp din självkärlek blir andra människors kärlek bara körsbäret på toppen. Du är själv hela jäkla tårtan!  

Jill Weidenstolpe